sobota, 20 czerwca 2015

Ciasteczka owsiane z czekoladą



Tego przepisu nie mogło zabraknąć. Ciasteczka, które robię najczęściej. Mój towar eksportowy :)

Długo szukałam idealnego przepisu na ciasteczka owsiane, aż w końcu poprzez metodę prób i błędów powstał przepis idealny. Powiem nieskromnie, że te ciasteczka po prostu smakują wszystkim i wszystkim się udają :) zapraszam do wypróbowania

Składniki:
  • 60 g masła
  • 0,5 szkl jasnego brązowego cukru (demerara)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g czekolady mlecznej, posiekanej (można zastąpić suszona żurawiną, rodzynkami, m&ms'ami itp.)
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko, ciągle ucierając. Następnie dodajemy sodę, mąkę, płatki i czekoladę. Po dokładnym wymieszaniu wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Po schłodzeniu masy formować ciastka ( ja formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie rozpłaszczam ręką). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 12 minut (nie przedłużać czasu, ciastka moga zwyczajnie wyjść za twarde).

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz