poniedziałek, 23 listopada 2015

Tarta 'Snickers'





Chrupiąca, słodka tarta idealna do kawy. Uwielbiam połączenie słonego karmelu z czekoladą, a to jest jedna z wariacji na ten temat. Polecam gorąco :)

Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki sody
Wszystkie składniki zagnieść. Gotowe ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po schłodzeniu, rozwałkować ciasto na ok 0,5 cm. Wyłożyć na blachę do tarty wysmarowanej tłuszczem. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180ºC, piec ok. 15 - 20 minut.

Składniki na masę karmelowo-orzechową:
  • 180 g cukru
  • 50 ml wody
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • 250 g orzeszków ziemnych solonych
W garnuszku z grubym dnem umieścić cukier i wodę. Podgrzewać na średnim ogniu do momentu uzyskania bursztynowo - złotego karmelu (ok. 10 - 15 minut). Garnuszek zdjąć z palnika, dodać śmietankę, masło i sól. Wymieszać. Ponownie wstawić na palnik i gotować około minuty w celu uzyskania jednolitej lśniącej konsystencji. Zdjąć z palnika i dodać orzeszki. Wymieszać. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód, wyrównać łyżką.

Składniki na polewę (czekoladowy ganache):
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 170 g mlecznej czekolady dobrej jakości
Czekoladę połamać na kawałki, umieścić w misce. Śmietankę zagotować w garnuszku. Gorącą śmietankę wylać na czekoladę. Po około 2 minutach wymieszać czekoladę ze śmietanką. Gotową polewę wylać na przygotowaną tartę z masą orzechową. Schłodzić.

Smacznego :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz