wtorek, 19 maja 2015

Babka daktylowa





Pyszna, bardzo wilgotna babka, ale nie ciężka. Puszysta i delikatna, 
o mocno karmelowym smaku. Moja rodzinka pokochała ją od pierwszego kęsa :) Znakomita w formie babki jak również małych babeczek. Idealna w  połączeniu z ciemnym sosem karmelowym. Mmm pysznie polecam :)

Składniki:
  • 340 g drylowanych, suszonych daktyli
  • 250 ml wrzącej wody
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g masła
  • 180 g ciemnego brązowego cukru muscovado (można zastąpić jasnym brązowym cukrem, dodając dodatkowo 2 łyżki melasy)
  • 150 ml mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie zmiksować za pomocą blendera lub malaksera na puree (nie odcedzamy daktyli, blendujemy wraz z wodą). 

W osobnej misce ucieramy masło wraz z cukrem na puszystą masę. Wrzucać jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Dodać puree z daktyli. Na tym etapie masa może wyglądać na zważoną, nie należy się tym przejmować :). Następnie stopniowo na przemian z mlekiem dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszając delikatnie szpatułą do połączenia składników.

Masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wsypanej mąką.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut (do suchego patyczka).

Składniki na sos karmelowy:

  • 220 g brązowego cukru muscovado
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 125 g masła
Wszystkie składniki wrzucić razem do garneczka, zagotować i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia sosu ( trwa to około 5 minut). 

Babkę po upieczeniu i lekkim ostudzeniu, polać sosem karmelowym. 

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz