sobota, 10 października 2015

Szarlotka z budyniem


Długo mnie nie było z przyczyn technicznych, ale wracam i postaram się nadrobić zaległości. 
Wracam z przepisem na pyszną, bardzo łatwą w przygotowaniu szarlotkę. Sezon jabłkowy w pełni, więc do dzieła :) 

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej 
  • 200  g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 800 ml mleka
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru 
Proporcje ciasta wystarczą na przygotowanie szarlotki w tortownicy o średnicy 26 cm.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice. Dodać cukier i cukier waniliowy. Całość przesiekać z zimnym masłem. Dodać rozkłócone jajka. Zagnieść i tak przygotowane ciasto wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie można przygotować nadzienie.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Do owoców dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Przygotować budynie zmniejszając nieco proporcję mleka (u mnie budyń na 0,5 l mleka gotuję w 400 ml). Do ciepłego budyniu dodać jabłka z cukrem i cynamonem. Wymieszać.

Blachę wysmarować tłuszczem (masłem bądź margaryną) i wysypać mąką.

Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkować na stolnicy delikatnie oprószonej mąką, następnie wyłożyć dno i boki tortownicy. Dno po nakłuwać widelcem i wyłożyć nadzienie. Na wierzch rozwałkować pozostałą część ciasta. 

Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180ºC, przez około 45 - 50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz