środa, 10 czerwca 2015

Fudge cake



Do jednych z najlepszych wspomnień z mojego krótkiego pobytu w Irlandii należy ten przepis. Znakomite, potrójnie czekoladowe ciasto, które skradło moje serce. Najlepsze podane na ciepło z gałką lodów waniliowych. Mmm... nic więcej do szczęścia nie potrzeba. 

Składniki na ciasto:
  • 175 g masła
  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki wody
  • 175 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 125 g mąki tortowej
  • 75 g mielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę połamać na kawałki, umieścić w misce wraz z 4 łyżkami wody. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawić do wystudzenia. 

Utrzeć masło wraz z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka, a następnie rozpuszczoną czekoladę. Do uzyskanej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać zmielone migdały. Delikatnie wymieszać szpatułą.

Gotową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie tortownic o średnicy 24 cm).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Składniki na masę:

  • 75 g kakao
  • 175 g brązowego cukru
  • 175 g masła
  • 4 łyżki przegotowanej wody
Masło rozpuścić, następnie dodać pozostałe składniki. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna być lśniąca. Zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia, wstawić na 30 minut do lodówki, do lekkiego stężenia.

Składniki na polewę:

  • 125 g gorzkiej czekolady 
  • 50 g masła
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem.

Ciasto przekroić na 3 blaty. Przełożyć przygotowaną wcześniej, schłodzoną masą. Całość oblać polewą czekoladową. Po zastygnięciu polewy, torcik można udekorować rozpuszczoną czekoladą mleczną (u mnie 50g czekolady mlecznej rozpuszczonej w mikrofalówce).

Przed podaniem można wstawić kawałeczek ciasta na 10 sekund do mikrofalówki w celu rozpuszczenia czekoladowej masy. Znakomicie wtedy się komponuje z gałką lodów waniliowych. Mmm pycha.

Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz