wtorek, 30 czerwca 2015

Sernik gotowany


Pyszny, delikatny, bardzo łatwy do przygotowania sernik gotowany na kruchym cieście. Cudowna alternatywa dla sernika pieczonego. Kruche ciasto można zastąpić ciastem francuskim, biszkoptami, herbatnikami lub umieścić porcje serniczka po prostu w szklankach, dzięki czemu powstanie nam pyszny sernikowy deser. Znakomity z owocami jak również polewą czekoladową.

Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 80 g masła bądź margaryny
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Wstawić na 30 minut do lodówki.

W tym czasie wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy.

Po schłodzeniu ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną z nich wyłożyć dno tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25 minut. Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub dobrej jakości twaróg sernikowy
  • 200 g masła
  • 150 g cukru drobnego lub cukru pudru ( 3/4 szklanki)
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki mleka
Żółtka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodać masło w temperaturze pokojowej, cały czas miksując.Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodać twaróg, cały czas miksując.

W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Dodać je do masy serowej i dobrze wymieszać.

Gotową masę przekładamy do garnka. Cały czas mieszając zagotować masę (uwaga! może się przypalać). Budynie rozpuścić w mleku i dodać do zagotowanej masy, wymieszać i pogotować 2 minutki.

W tortownicy zapiąć jeden z placków kruchego ciasta. Wylać na niego ciepłą masę serową i nakryć drugim kruchym plackiem. 
Zafoliować, wstawić na 10-12 godzin do lodówki. Po schłodzeniu sernik oprószyć cukrem pudrem lub oblać ulubioną polewą.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz