Chrupiąca, słodka tarta idealna do kawy. Uwielbiam połączenie słonego karmelu z czekoladą, a to jest jedna z wariacji na ten temat. Polecam gorąco :)
Składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody
Po schłodzeniu, rozwałkować ciasto na ok 0,5 cm. Wyłożyć na blachę do tarty wysmarowanej tłuszczem. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180ºC, piec ok. 15 - 20 minut.
Składniki na masę karmelowo-orzechową:
- 180 g cukru
- 50 ml wody
- 50 g masła
- 50 ml śmietanki 30%
- szczypta soli
- 250 g orzeszków ziemnych solonych
Składniki na polewę (czekoladowy ganache):
- 150 ml śmietanki 30 %
- 170 g mlecznej czekolady dobrej jakości
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz