Jak co roku na początku grudnia w naszym domu pachnie przyprawą korzenną :). Pierniczki kruche, pierniczki miękkie nadziewane, piernik staropolski - to już tradycja. A przy okazji wspaniała zabawa z córką podczas dekorowania.
Dziś przepis na kruche pierniczki ozdabiane lukrem królewskim.
Składniki:
- 300 g miodu
- 120 g masła
- przyprawa do piernika (wg uznania - u mnie 30 g przyprawy korzennej)
- 2 łyżeczki kakao
- 550 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
Miód, masło, przyprawa do piernika i kakao umieścić w garnczku. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawić do ostudzenia.
Mąkę, cukier i sodę przesiać do miski. Dodać masę miodową i jajko, wyrobić.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycięte ciasteczka umieścić na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec około 8 - 10 minut (w zależności od grubości ciasteczek) w temp. 180ºC. Studzić na kratce.
Składniki na lukier królewski:
Składniki na lukier królewski:
- 1 białko jajka
- 250 g cukru pudru
- około 1 łyżeczka soku z cytryny
Białko umieścić w misce z cukrem pudrem, ucierać pałką lub mikserem na niskich obrotach do czasu uzyskania gładkiej, białej lśniącej masy. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny, jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać więcej soku z cytryny lub odrobinę przegotowanej wody. Przystąpić do dekoracji i niech poniesie Cię fantazja :)
Smacznego
P.S. Pierniczki po upieczeniu są dość twarde, aby zmiękły wystarczy zostawić pojemnik z nimi otwarty, tak aby pochłonęły trochę wilgoci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz