Kiedy skórka banana staje się ciemniejsza, traci on zainteresowanie domowników. Co wtedy? Jest wiele opcji. Placki, krem a u mnie tym razem ciasto bananowe. Bardzo prosty przepis wyszukany kiedyś gdzieś w internecie, pomaga odczarować tego dojrzałego banana i to z jakim smakiem :)
Składniki:
- 3 banany
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
- 120 g masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 3 łyżki maku
Banany zetrzeć na puree blenderem lub po prostu rozgnieść dokładnie widelcem. Wymieszać je z jogurtem.
W osobnej misce utrzeć miękkie masło z cukrem. Wbić jajka i zmiksować na puszystą masę. Dodać banany z jogurtem. Na koniec pozostałe suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i mak.
Na wysmarowaną i wysypaną mąką blachę wyłożyć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180ºC i piec 40 minut.
Ciasto znakomicie smakuje z lukrem cytrynowym.
Ciasto znakomicie smakuje z lukrem cytrynowym.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz