Pyszna, bardzo wilgotna babka, ale nie ciężka. Puszysta i delikatna,
o mocno karmelowym smaku. Moja rodzinka pokochała ją od pierwszego kęsa :) Znakomita w formie babki jak również małych babeczek. Idealna w połączeniu z ciemnym sosem karmelowym. Mmm pysznie polecam :)
Składniki:
- 340 g drylowanych, suszonych daktyli
- 250 ml wrzącej wody
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 g masła
- 180 g ciemnego brązowego cukru muscovado (można zastąpić jasnym brązowym cukrem, dodając dodatkowo 2 łyżki melasy)
- 150 ml mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie zmiksować za pomocą blendera lub malaksera na puree (nie odcedzamy daktyli, blendujemy wraz z wodą).
W osobnej misce ucieramy masło wraz z cukrem na puszystą masę. Wrzucać jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Dodać puree z daktyli. Na tym etapie masa może wyglądać na zważoną, nie należy się tym przejmować :). Następnie stopniowo na przemian z mlekiem dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszając delikatnie szpatułą do połączenia składników.
Masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wsypanej mąką.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Składniki na sos karmelowy:
Masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wsypanej mąką.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Składniki na sos karmelowy:
- 220 g brązowego cukru muscovado
- 250 ml śmietany 30 %
- 125 g masła
Wszystkie składniki wrzucić razem do garneczka, zagotować i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia sosu ( trwa to około 5 minut).
Babkę po upieczeniu i lekkim ostudzeniu, polać sosem karmelowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz