Pyszny, delikatny, bardzo łatwy do przygotowania sernik gotowany na kruchym cieście. Cudowna alternatywa dla sernika pieczonego. Kruche ciasto można zastąpić ciastem francuskim, biszkoptami, herbatnikami lub umieścić porcje serniczka po prostu w szklankach, dzięki czemu powstanie nam pyszny sernikowy deser. Znakomity z owocami jak również polewą czekoladową.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 80 g masła bądź margaryny
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Wstawić na 30 minut do lodówki.
W tym czasie wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy.
Po schłodzeniu ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną z nich wyłożyć dno tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25 minut. Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub dobrej jakości twaróg sernikowy
- 200 g masła
- 150 g cukru drobnego lub cukru pudru ( 3/4 szklanki)
- cukier waniliowy
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1/2 szklanki mleka
Żółtka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodać masło w temperaturze pokojowej, cały czas miksując.Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodać twaróg, cały czas miksując.
W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Dodać je do masy serowej i dobrze wymieszać.
Gotową masę przekładamy do garnka. Cały czas mieszając zagotować masę (uwaga! może się przypalać). Budynie rozpuścić w mleku i dodać do zagotowanej masy, wymieszać i pogotować 2 minutki.
W tortownicy zapiąć jeden z placków kruchego ciasta. Wylać na niego ciepłą masę serową i nakryć drugim kruchym plackiem.
Zafoliować, wstawić na 10-12 godzin do lodówki. Po schłodzeniu sernik oprószyć cukrem pudrem lub oblać ulubioną polewą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz