Tego przepisu nie mogło zabraknąć. Ciasteczka, które robię najczęściej. Mój towar eksportowy :)
Długo szukałam idealnego przepisu na ciasteczka owsiane, aż w końcu poprzez metodę prób i błędów powstał przepis idealny. Powiem nieskromnie, że te ciasteczka po prostu smakują wszystkim i wszystkim się udają :) zapraszam do wypróbowania
Składniki:
- 60 g masła
- 0,5 szkl jasnego brązowego cukru (demerara)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 100 g czekolady mlecznej, posiekanej (można zastąpić suszona żurawiną, rodzynkami, m&ms'ami itp.)
Po schłodzeniu masy formować ciastka ( ja formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie rozpłaszczam ręką). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 12 minut (nie przedłużać czasu, ciastka moga zwyczajnie wyjść za twarde).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz