niedziela, 7 sierpnia 2016

Pierogi z jagodami

Sezon jagodowy - rozpoczęty !!! A skoro jagody to nie może zabraknąć przepisu na pierogi z jagodami. Taki prosty przepis a tak pyszny rezultat :) Polecam

Składniki (na ok. 50 szt):
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
  • przegotowana ciepła woda (ok. 1,5 szklanki)
 
  • 0,5 kg jagód
  • 3 łyżki cukru

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko i masło. Stopniowo wlewamy przegotowaną, ciepłą wodę (tyle ile wchłonie), wyrabiając. Zagniatamy ciasto. Masa powinna być jędrna i zwarta, a zarazem miękka. 

Jagody mieszamy z cukrem.

Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy krążki np. szklanką lub foremką :). 

Każdy krążek faszerujemy łyżką jagód. Trzeba uważać przy sklejaniu pierogów, aby nie wybrudzić brzegów ciasta , bo po prostu nam się nie skleją. 

Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się wodę. Pierogi z jagodami nie mogą się gotować zbyt mocno. Po wypłynięciu gotujemy około 3 do 5 minut (w zależności od grubości ciasta).

Podajemy z kwaśną śmietanką i cukrem lub z czym kto woli.

Smacznego :)



2 komentarze: