czwartek, 7 lipca 2016

Tarta rabarbarowa


Rabarbar - kojarzycie to warzywo? Tak, tak to jest warzywo, ale jakież smaczne na słodko :)
W wspomnieniach z dzieciństwa jadany świeży zamoczony po prostu w cukrze.
Na moim blogu nie mogło zabraknąć tak cudownego a zarazem prostego przepisu na pyszną tartę rabarbarową. Lekko kwaśna konfitura rabarbarowa w połączeniu ze słodką bezą. Polecam

Składniki na kruchy spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść. Gotowe ciasto zafoliować i wstawić do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć na blachę do tarty.

Piekarnik nagrzać do temp. 180ºC. Wstawić blachę do tarty wyłożoną ciastem na 10 minut w celu lekkiego zapieczenia ciasta.

Składniki na konfiturę rabarbarową (można przygotować dzień wcześniej):
  • 300 g rabarbaru świeżego
  • 0,5 szklanki cukru 
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć go do garnka, zasypać cukrem i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru, rozpadu rabarbaru i lekkiego zgęstnienia masy. Odstawić do wystudzenia.

Składniki na bezę:
  • 2 białka (pozostałe z ciasta kruchego do tarty)
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo cały czas ubijając dodawać cukier. Gdy masa będzie już sztywna i lśniąca, przerwać ubijanie, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać łyżką bądź szpatułą. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętym końcem (nie jest to konieczne, jeżeli takiego rękawa nie posiadamy, wystarczy wyłożyć masę łyżką).

Na podpieczony spód tarty wyłożyć konfiturę rabarbarową. Na wierzch wyłożyć za pomocą rękawa cukierniczego bądź po prostu łyżką masę bezową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC na około 30 - 40 minut (jeżeli beza będzie za szybko ciemnieć można zmiejszyć temperaturę do 120ºC).

Gotowe, smacznego :)




1 komentarz: