niedziela, 12 czerwca 2016

Tęczowy tort z galaretkami


Bardzo łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny, uwielbiany przez wszystkie dzieci. Polecam :)

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm):
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Szklanka o pojemności 200 ml.

Oddzielić białka od żółtek. Białka przelać do miski, wsypać szczyptę soli i ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji. Powoli cały czas ubijając wsypywać cukier puder. Po uzyskaniu sztywnej, lśniącej masy, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Do gotowej masy przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką. 

Piekarnik nagrzać do  180ºC. Masę na biszkopt wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut (do suchego patyczka).

Składniki na krem z galaretkami:
  • 6 galaretek (6 tęczowych kolorów - fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona)
  • 1 litr śmietany 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru (do kremu)
Galaretki przygotować najlepiej dzień wcześniej. Każdą rozpuścić w 0,4 l wody. Przelać do pojemników lub misek (każdą osobno). Po stężeniu galaretki pokroić w kosteczkę.

Śmietanę przelać do metalowej miski. Ubić mikserem na sztywną masę, dodając stopniowo 3 łyżki cukru pudru. 

Biszkopt przeciąć na 3 blaty. Pierwszy wyłożyć na paterę, posmarować ubitą śmietaną. Na tak przygotowany biszkopt wykładamy galaretkowe kosteczki. U mnie układane w formie tęczowych kolorów od brzegu biszkoptu (fiolet, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony). Można oczywiście pomieszać kosteczki i tak będzie wyglądał efektownie. Na galaretki wykładamy parę łyżek bitej śmietany. Rozsmarować ją tak, aby "skleiła" galaretki. Układamy na to kolejny blat i powtarzamy czynność. Przykrywamy następnym blatem. Tort pokrywamy większością ubitej śmietany, zostawiamy trochę na rozetki na wierzchu (u mnie kolorowe poprzez posmarowanie od środka worka cukierniczego barwnikami spożywczymi). Na wierzchu poukładane kolorowe kuleczki z białej czekolady, można zastąpić czymkolwiek innym np. kostkami z galaretki lub żelkami.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz