środa, 11 listopada 2015

Ciasto bananowe z makiem



Kiedy skórka banana staje się ciemniejsza, traci on zainteresowanie domowników. Co wtedy? Jest wiele opcji. Placki, krem a u mnie tym razem ciasto bananowe. Bardzo prosty przepis wyszukany kiedyś gdzieś w internecie, pomaga odczarować tego dojrzałego banana i to z jakim smakiem :)

Składniki:

  • 3 banany
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 120 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki maku 
Banany zetrzeć na puree blenderem lub po prostu rozgnieść dokładnie widelcem. Wymieszać je z jogurtem. 

W osobnej misce utrzeć miękkie masło z cukrem. Wbić jajka i zmiksować na puszystą masę. Dodać banany z jogurtem. Na koniec pozostałe suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i mak. 

Na wysmarowaną i wysypaną mąką blachę wyłożyć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180ºC i piec 40 minut.

Ciasto znakomicie smakuje z lukrem cytrynowym.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz