poniedziałek, 7 grudnia 2015

Pierniczki




Jak co roku na początku grudnia w naszym domu pachnie przyprawą korzenną :). Pierniczki kruche, pierniczki miękkie nadziewane, piernik staropolski -  to już tradycja. A przy okazji wspaniała zabawa z córką podczas dekorowania.

Dziś przepis na kruche pierniczki ozdabiane lukrem królewskim. 

Składniki:
  • 300 g miodu
  • 120 g masła
  • przyprawa do piernika (wg uznania - u mnie 30 g przyprawy korzennej)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 550 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
Miód, masło, przyprawa do piernika i kakao umieścić w garnczku. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawić do ostudzenia. 

Mąkę, cukier i sodę przesiać do miski. Dodać masę miodową i jajko, wyrobić.

Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycięte ciasteczka umieścić na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec około 8 - 10 minut (w zależności od grubości ciasteczek) w temp. 180ºC. Studzić na kratce.


Składniki na lukier królewski:

  • 1 białko jajka
  • 250 g cukru pudru
  • około 1 łyżeczka soku z cytryny
Białko umieścić w misce z cukrem pudrem, ucierać pałką lub mikserem na niskich obrotach do czasu uzyskania gładkiej, białej lśniącej masy. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny, jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać więcej soku z cytryny lub odrobinę przegotowanej wody. Przystąpić do dekoracji i niech poniesie Cię fantazja :)

Smacznego

P.S. Pierniczki po upieczeniu są dość twarde, aby zmiękły wystarczy zostawić pojemnik z nimi otwarty, tak aby pochłonęły trochę wilgoci. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz