niedziela, 13 września 2015

Placek ze śliwkami i kruszonką



Klasyczne ucierane ciasto z dodatkiem śliwek i kruszonki. Takie proste a jakie pyszne. Śliwki oczywiście można zastąpić każdym innym owocem, jabłkiem, gruszką, truskawką czy owocami mrożonymi. Dla mnie idealne z kwaśnymi owocami. Do tego delikatnego, słodkiego ciasta wybieram zawsze kwaśne śliwki. Idealne połączenie.

Składniki na dużą, prostokątną blachę:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 0,5 kg śliwek
Margarynę rozpuścić w garnuszku, odstawić do lekkiego przestudzenia ( nie musi być zimna ).

Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier. Do lśniącej bezy dodać żółtka, zmiksować.

Do gotowej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ciepłą margarynę, wymieszać szpatułą. 

Na wysmarowaną blachę lub wyłożoną papierem do pieczenia wylać gotową masę. Powtykać połówki śliwek.


Składniki na kruszonkę:
  • 150 g masła schłodzonego
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
Masło posiekać nożem. Wszystkie składniki wrzucić do miski, rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Gotową masę wyłożyć na śliwki.

Placek wstawić do nagrzanego piekarnika do 180ºC, piec około 35 - 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego

P.S. uwaga znika bardzo szybko jeszcze ciepłe :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz