wtorek, 20 października 2015

Jagodzianki




Za oknem ponuro, jesiennie, dlaczego w kuchni nie można poczuć lata. Naszło mnie w te jesienne dni na jagodzianki. Pyszne bułeczki nadziane konfiturą z jagód. Poczujmy letni powiew słodkości :)

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej zwykłej
  • 15 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru drobnego
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • konfitura z jagód (lub tradycyjnie jagody)
Mleko lekko zagrzać (nie może być gorące). 

Przygotować rozczyn: odlać pół szklanki mleka, dodać do niego łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz drożdże, wymieszać. Nakryć kubek ściereczką i odstawić na 30 minut.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, roztrzepane jajko, pozostałe mleko oraz rozczyn. Krótko wyrobić i dodać roztopione masło. Wyrobić do momentu uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu podzielić ciasto na ok 16 części. Każdą część wyrobić, następnie uformować z niej okrągły placek. Na środku placuszka umieścić łyżkę konfitury, zlepić brzegi i delikatnie uformować podłużną bułeczkę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać bułeczki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.

Składniki na lukier:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
Wymieszać cukier z wodą i tak przygotowanym lukrem pokryć każdą smakowitą bułeczkę.

Smacznego









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz