piątek, 3 kwietnia 2015

Mazurek czekoladowy


Kolejna mazurkowa propozycja. Taki mazurek "last minute", dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez czekolady :) Kruche ciasteczko z czekoladowym ganache. Mmmm... :)

Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej zwykłej
  • 80 g cukru pudru (około pół szklanki)
  • 150 g schłodzonego masła (można zastąpić margaryną)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść, pamiętając o tym, aby nie robić tego zbyt długo. Im dłużej jest zagniatane kruche ciasto tym jest sztywniejsze i bardziej zbite po upieczeniu. Gotowe ciasto schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce. 

Ciasto po schłodzeniu rozwałkować na grubość około 4 mm (bezpośrednio na papierze do pieczenia). Wyciąć kształt jajka. Pozostałości ciasta ugnieść, rozwałkować i wyciąć małą foremką do ciastek fragmenty (u mnie w kształcie kwiatków, równie dobrze mogą być to kwadraciki :) ), które należy przykleić na białko do krawędzi ciasta. Spód ponakłuwać widelcem. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, do momentu uzyskania złocistego koloru. Wyjąć i przestudzić.

Pozostałe składniki:
  • 100 g czekolady deserowej 
  • 40 ml śmietany słodkiej 30%
Śmietanę przelać do garnuszka, doprowadzić do wrzenia. Czekoladę posiekać, przełożyć do miseczki i zalać gorącą śmietaną. Pozostawić na 3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać.

Uzyskaną gładką, lśniącą masę wyłożyć na kruchy spód. Udekorować wg uznania, w moim przypadku cukrowa posypka :)

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz