Długo mnie nie było z przyczyn technicznych, ale wracam i postaram się nadrobić zaległości.
Wracam z przepisem na pyszną, bardzo łatwą w przygotowaniu szarlotkę. Sezon jabłkowy w pełni, więc do dzieła :)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 całe jajko
- 3 żółtka
- 2 budynie śmietankowe
- 800 ml mleka
- 4 średniej wielkości jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
Proporcje ciasta wystarczą na przygotowanie szarlotki w tortownicy o średnicy 26 cm.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice. Dodać cukier i cukier waniliowy. Całość przesiekać z zimnym masłem. Dodać rozkłócone jajka. Zagnieść i tak przygotowane ciasto wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie można przygotować nadzienie.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Do owoców dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Przygotować budynie zmniejszając nieco proporcję mleka (u mnie budyń na 0,5 l mleka gotuję w 400 ml). Do ciepłego budyniu dodać jabłka z cukrem i cynamonem. Wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem (masłem bądź margaryną) i wysypać mąką.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkować na stolnicy delikatnie oprószonej mąką, następnie wyłożyć dno i boki tortownicy. Dno po nakłuwać widelcem i wyłożyć nadzienie. Na wierzch rozwałkować pozostałą część ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180ºC, przez około 45 - 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz