Klasyczne ucierane ciasto z dodatkiem śliwek i kruszonki. Takie proste a jakie pyszne. Śliwki oczywiście można zastąpić każdym innym owocem, jabłkiem, gruszką, truskawką czy owocami mrożonymi. Dla mnie idealne z kwaśnymi owocami. Do tego delikatnego, słodkiego ciasta wybieram zawsze kwaśne śliwki. Idealne połączenie.
Składniki na dużą, prostokątną blachę:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 0,5 kg śliwek
Margarynę rozpuścić w garnuszku, odstawić do lekkiego przestudzenia ( nie musi być zimna ).
Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier. Do lśniącej bezy dodać żółtka, zmiksować.
Do gotowej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ciepłą margarynę, wymieszać szpatułą.
Na wysmarowaną blachę lub wyłożoną papierem do pieczenia wylać gotową masę. Powtykać połówki śliwek.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g masła schłodzonego
- 50 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
Masło posiekać nożem. Wszystkie składniki wrzucić do miski, rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Gotową masę wyłożyć na śliwki.
Placek wstawić do nagrzanego piekarnika do 180ºC, piec około 35 - 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego
P.S. uwaga znika bardzo szybko jeszcze ciepłe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz