czwartek, 17 marca 2016

Tort wiśniowo-czekoladowy


Nie mogąc się zdecydować na smak, postanowiłam połączyć lekko kwaśny smak wiśni z czekoladą mleczną. Idealne połączenie. Tak powstał pyszny torcik z pianką wiśniową i kremem czekoladowym, całość otulona galaretką z musu wiśniowego. Polecam.

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm):
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Szklanka o pojemności 200 ml.

Oddzielić białka od żółtek. Białka przelać do miski, wsypać szczyptę soli i ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji. Powoli cały czas ubijając wsypywać cukier puder. Po uzyskaniu sztywnej, lśniącej masy, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Do gotowej masy przesiać mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką. 

Piekarnik nagrzać do  180ºC. Masę na biszkopt wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut (do suchego patyczka).

Składniki na mus wiśniowy:
  • 0,5 kg wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 3 - 4 łyżki cukru (w zależności od kwasowości wiśni)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 szklanka wody
Wiśnie zasypać cukrem w garnuszku. Dodać sok z cytryny. Wstawić na mały gaz. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru. W tym czasie rozpuścić galaretki w szklance przegotowanej wody. Wiśnie ściągnąć z palnika, zblendować razem z sokiem wytworzonym podczas podgrzewania (niczego nie odcedzamy!). Dodać rozpuszczone galaretki. Odlać około 250 ml do osobnego pojemnika (to będzie polewa). Pozostały mus schłodzić do momentu uzyskania konsystencji żelu.

Składniki na krem wiśniowy:
  • pozostała, schłodzona część musu wiśniowego
  • 0,5 litra śmietany 36 %
  • opcjonalnie ok. 2 łyżek cukru pudru (jeżeli nasz mus wiśniowy jest mało słodki)
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem na sztywno (w trakcie ubijania można dodać odrobinę cukru pudru). Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać mus wiśniowy. Krem troszkę się rozrzedzi, nie trzeba tym się przejmować. Krem po schłodzeniu w lodówce zrobi się gęsty.
Po ubiciu śmietany z musem, wstawić krem do lodówki.

Składniki na krem czekoladowy:
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30 %
Masę na ten krem należy przygotować dzień wcześniej.

Śmietankę podgrzać w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać połamaną na kawałki czekoladę. Odczekać około 2 minutki, po tym czasie wymieszać dokładnie. Gotową masę wstawić na minimum 12 godzin do lodówki.

Po schłodzeniu masy, ubić ją mikserem.


Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Przekładamy kremami. Najpierw na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy większą połowę pianki wiśniowej, następny blat pokrywamy całością kremu czekoladowego, następny blat. Całość pokrywamy resztą kremu wiśniowego. Wstawiamy do lodówki na około godzinkę. 

Pozostała część musu będzie naszą polewą. Jeżeli za bardzo zgęstniał możemy podgrzać delikatnie w garnuszku. Konsystencja musi być półpłynna. Mus wylewamy na środek tortu i delikatnie rozprowadzamy. To co spłynie rozcieramy na boki. Całość schłodzić do momentu stężenia musu.

Smaczego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz