piątek, 25 marca 2016

Mini mazurki


W tym roku na wielkanocnym stole pojawią się u nas ciasteczka - mini mazurki. Delikatnie miodowe kruche ciasteczka z bezą i galaretką z musu owocowego. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki na kruche ciasto (ok. 40 sztuk mini mazurków)
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru drobnego lub pudru
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Kruchego ciasta nie należy zbyt długo zagniatać, może stać się za bardzo zbite. Po zagnieceniu, chłodzimy ciasto przez około 1 godzinę w lodówce.

Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • 120 g drobnego cukru 
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, dodając do nich szczyptę soli. Później stopniowo, cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru. Na koniec, nie używając już miksera dodać mąkę i wymieszać łyżką. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z małą okrągłą tylką bądź po prostu odciętym końcem.

Gotowe, schłodzone kruche ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wyciąć kształty, u mnie foremką w kształcie jajka, ale równie dobrze mogą to być kółeczka wycięte szklanką bądź kwadraciki wycięte po prostu noże. Gotowe ciasteczka poukładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezę wyciskamy na surowe ciasteczka, nie ma potrzeby podpiekania ciasteczek, bo ich pieczenie nie będzie trwało dłużej niż pieczenie bezy. A więc wyciskamy w koło ciasteczek dowolne wzorki z bezy. 

Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 130 - 150ºC przez około 20 - 25 minut. Po upieczeniu studzimy ciasteczka i uzupełniamy musem owocowym.

Składniki na mus malinowy:
  • 200 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka malinowa
  • 200 ml gorącej wody
Maliny wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Zestawiamy z ognia, blendujemy. Można maliny przetrzeć przez sito, jeżeli ktoś nie lubi pesteczek, ja ten krok pominęłam. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml zagotowanej gorącej wody, dodajemy do malin. Mieszamy, odstawiamy na moment do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Galaretkę możemy zastąpić 2 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonymi w połowie szklanki wody, ale uprzednio musimy bardziej posłodzić maliny, aby nasza galaretka nie była zbyt wytrawna.

Składniki na mus nektarynkowy:
  • 4 łyżki domowej konfitury nektarynkowej (może to być dżem brzoskwiniowy)
  • 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
  • 200 ml gorącej wody
Konfiturę blendujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml zagotowanej gorącej wody i dodajemy do naszej konfitury. Mieszamy, odstawiamy na moment do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Galaretkę możemy zastąpić 2 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonymi w połowie szklanki wody.

Musy owocowe wylewamy na gotowe ciasteczka. Pozostawiamy do stężenia. Galaretkę w takiej proporcji nie musimy trzymać w lodówce. Wystarczy szczelny pojemnik. 

Smacznego 
oraz 
Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych :)


  



1 komentarz: