niedziela, 6 września 2015

Babeczki czekoladowe

\


Na specjalne życzenie mojej córeczki na wyjątkową okazję, babeczki mocno czekoladowe z dodatkiem gorzkiej czekolady i dużej ilości kakao, dla małej zwolenniczki gorzkiej czekolady. :) Bardzo intensywne w smaku, mocno wyczuwalny smak kakao i czekolady. 

Składniki na 12 babeczek:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • pół szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • pół szklanki pastylek czekolady lub posiekanej czekolady
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać 50 g posiekanej czekolady. Odstawić do czasu rozpuszczenia, wymieszać. Dodać do masy kakao, dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego wystudzenia. 

Jajka wraz z cukrem ubić mikserem na puszystą masę. Dodać masę czekoladową, zmiksować.

Dodawać stopniowo śmietanę, na przemian z przesiana mąką z proszkiem do pieczenia, mieszając szpatułką tylko do połączenia składników. Dodać pastylki czekoladowe, wymieszać delikatnie szpatułką. 

Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, uzupełnić masą do 3/4 wysokości foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 ºC, piec około 22 minuty. przestudzić na kratce.

Smacznego 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz