Rabarbar - kojarzycie to warzywo? Tak, tak to jest warzywo, ale jakież smaczne na słodko :)
W wspomnieniach z dzieciństwa jadany świeży zamoczony po prostu w cukrze.
Na moim blogu nie mogło zabraknąć tak cudownego a zarazem prostego przepisu na pyszną tartę rabarbarową. Lekko kwaśna konfitura rabarbarowa w połączeniu ze słodką bezą. Polecam
Składniki na kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść. Gotowe ciasto zafoliować i wstawić do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć na blachę do tarty.
Piekarnik nagrzać do temp. 180ºC. Wstawić blachę do tarty wyłożoną ciastem na 10 minut w celu lekkiego zapieczenia ciasta.
Składniki na konfiturę rabarbarową (można przygotować dzień wcześniej):
- 300 g rabarbaru świeżego
- 0,5 szklanki cukru
Składniki na bezę:
- 2 białka (pozostałe z ciasta kruchego do tarty)
- 100 g cukru drobnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na podpieczony spód tarty wyłożyć konfiturę rabarbarową. Na wierzch wyłożyć za pomocą rękawa cukierniczego bądź po prostu łyżką masę bezową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC na około 30 - 40 minut (jeżeli beza będzie za szybko ciemnieć można zmiejszyć temperaturę do 120ºC).
Gotowe, smacznego :)
Ależ pysznie wygląda, poproszę kawałeczek.
OdpowiedzUsuń