Czas na mazurki :) tradycyjny, polski przysmak wielkanocny, dający wiele możliwości interpretacji.
W tym roku u nas zagości mazurek bezowy z marmoladą morelową. Placek z kruchego ciasta, posmarowany lekko kwaśną marmoladą, na wierzchu chrupiąca bezowa warstwa. Według mnie smaki idealnie do siebie pasują, a do tego jest bardzo prosty w wykonaniu. Mam nadzieję, że podbije serca domowników :)
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej zwykłej
- 80 g cukru pudru (około pół szklanki)
- 150 g schłodzonego masła (można zastąpić margaryną)
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść, pamiętając o tym, aby nie robić tego zbyt długo. Im dłużej jest zagniatane kruche ciasto tym jest sztywniejsze i bardziej zbite po upieczeniu. Gotowe ciasto schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce.
Pozostałe składniki:
- 2 białka
- szczypta soli
- 170 g cukru pudru (1 szklanka)
- 4 łyżki marmolady morelowej (można dać więcej wg uznania)
Ciasto po schłodzeniu rozwałkować na grubość około 4 mm (u mnie wałkowane bezpośrednio na papierze do pieczenia). Wyciąć na kształt jajka (można się wspomóc papierowym szablonem, ja zrobiłam to odręcznie). Pozostałości ciasta ugnieść, rozwałkować i wyciąć małą foremką do ciastek fragmenty (u mnie w kształcie kwiatków, równie dobrze mogą być to kwadraciki :) ), które należy przykleić na białko do krawędzi ciasta. Spód ponakłuwać widelcem. Środkową część mazurka przesmarować marmoladą morelową. Jeśli mamy bardzo twardą marmoladę wystarczy ja podgrząć przez 10 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku na ogniu, uważając aby jej nie przypalić.
Białka ubić ze szczyptą soli i tu uwaga - nie na sztywną pianę :). Tak, nasza beza nie może być za sztywna. Powoli dodawać cukier i ubijać do momentu powstania masy o konsystencji gęstego jogurtu. Tak przygotowaną bezę wykładamy na ciasto posmarowane marmoladą.
Pieczemy w temperaturze 130 stopni z termoobiegiem, przez około 45 minut, do zrumienienia brzegów.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz